Yetki Kapsamı
Rönesans Araştırma aşağıdaki kapsamlarda, TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve MYK tarafından onaylanmış ulusal yeterliliklerde aşağıdaki belgelerin verilmesi konusunda destek vermektedir.
1-17UY0299-5 Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye -5)
2-14UY0191-4 Otomotiv Gövde Onarımcısı (Seviye -4) https://www.myk.gov.tr/images/stories/Otomotiv_Govde_Onarimcisi_Seviye_4.pdf
3-11UY0018-4 Otomotiv Boya Onarımcısı (Seviye -4) https://www.myk.gov.tr/images/stories/Otomotiv_Boya_Onarimcisi_Seviye_4.pdf
4-11UY0019-4 Otomotiv Elektrikçisi (Seviye -4) https://www.myk.gov.tr/images/stories/Otomotiv_Elektrikci_Seviye_4.pdf
5-11UY0020-5 Otomotiv Elektromekanikçisi (Seviye -5) https://www.myk.gov.tr/images/stories/Otomotiv_Elektromekanikcisi_Seviye_5.pdf
6-11UY0021-4 Otomotiv Mekanikçisi (Seviye -4) https://www.myk.gov.tr/images/stories/Otomotiv_Mekanikcisi_Seviye_4.pdf
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu
http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/myk-meslek-yeterllk-belges-zorunluluu-sayfasi
Belge Alması zorunlu Kişiler
Belge zorunluluğu Otomotiv Sektöründe çalışan “Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Boya Onarımcısı, Otomotiv Kaportacısı, Otomotiv Gövde Onarımcısı, Otomotiv Elektrikçisi,” personellerini ilgilendirmektedir.
Tebliğde belirtilen muafiyet durumu: “5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre; ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmaz” denmektedir.
Zorunluluk kapsamında olan “Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Boya Onarımcısı, Otomotiv Gövde Onarımcısı, Otomotiv Elektrikçisi ” sektör çalışanı olan kişilerden ustalık belgesi olanlar ve meslek lisesi mezunu olan personellerinde sınav ve belge ücretleri muaf olmasına rağmen sınava girip başarılı oldukları takdirde Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.
Sigorta Prim Teşvik Bilgileri
Mesleki Yeterlilik Belgesi, kanun zorunluluğu olması dışında hem işveren açısından hem de çalışan açısından bir çok avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda belgenin tanınması ve yaygınlaştırılması amacı ile teşvikler getirilmiştir.
İşverene Yönelik Teşvikler;
- KOSGEB Genel Destek Programı kapsamında 5.000 ila 6.000 TL arasında Belgelendirme Desteği sağlamaktadır.
- 4447 Sayılı Kanunun Geçici 10 uncu Maddesinde tanımlanan, MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli kişiler, 12 aydan 48 aya kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi teşvikinden yararlanabileceklerdir. (Teşvikten Yararlanma kriterlerine uyan personeller için)
- Ulusal ve Uluslararası tanınırlığı olan Belgeli işgücü
Ekte sigorta teşvik bilgi notu ve 6111 sayılı kanun kapsamında MYK teşviklerinden yararlanma kılavuzunu inceleyebilirsiniz.
Sınav Ücretleri
Detaylı olarak sınav ücretleri açıklamaları ve hesap bilgisine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Sınav Başvurusu
Personellerinize yönelik başvuru işlemlerini ekte bulunan formu doldurarak başlatabilirsiniz.
Tabloda görünen kapsamın “Katılım Şartlarına” göre ve “Başvuru Formlarını” eksiksiz doldurup ekleri ile birlikte bize göndermeniz yeterli olacaktır.
Sınav
Mesleki Yeterlilik Belgesi genel sistemi; eğitimden bağımsız olarak kişinin bilgi, beceri ve yetkinliğini ölçen 2 aşamalı teorik ve uygulama sınavlarından ibarettir. Teorik sınav yaklaşık 2 saat sürmekte olup adayların tamamı aynı anda sınava alınır (İş akışının bozulmaması için teorik sınav mesai saatinin dışında da gerçekleştirilebilir). Uygulama sınavı ise yaklaşık 1 saat sürmekte olup adaylar tek tek sınava alınarak iş akışı bozulmayacak şekilde sınav programı yapılmaktadır.